Kitchen remodel in Salem Oregon

How C&R Design/Remodel Rocked This Kitchen!

Retro appeal with contemporary amenities

These homeowners purchased a World War II era home as newlyweds. At that time, the vintage cabinets and sequestered kitchen/nook felt charming and homey. But after their first child was born, they began to view things in a different light. With the imminent arrival of child number two, they contacted us for help with crucial changes.

Their immediate goal was to make their kitchen more conducive to family life. They wanted better traffic flow, well-planned storage, a comfortable nook/dining area, and an atmosphere that reflected the joyful spirit of their communal lives.

They asked that our design pay tribute to the history of the house while including all the modern conveniences. They also stressed that they would like to incorporate their love of color, putting their personal stamp on a clean white kitchen.

Kitchen Remodel Project Overview:

  • Design services including material selection and cabinetry layout. 3-D design for new kitchen layout.
  • Deconstruction with careful attention to dust protection and air filtration (special consideration for the pregnant Mom).
  • New cabinets from “Phoenix”, a brand new product on the market with hard surface doors, drawer fronts, and face frames
  • Caesarstone “Raven” T-profile countertops for perimeter. Butcher block countertop for island. Painted wood bench top.
  • Tile backsplash, Ann Sacks Savory Mosaic, Rice Paper with Classic Grey trim piece.
  • Prime and paint interior walls and ceiling. Wall color: Field Poppy.
  • New plumbing and electrical fixtures. Relocate fixtures to accommodate new plan.
  • Drywall patching and blending.
  • Custom Marmoleum floor with hand-cut tiles in designer-specified pattern.
  • New French pocket doors to fill new wider opening between kitchen and dining room.

Kitchen Before design/remodel

The original kitchen was cramped and dark.

Cabinets were circa 1940’s and the doors/drawers were difficult to operate.

An abnormal-height peninsula divided the kitchen and nook areas inhibiting traffic flow and making the kitchen difficult to work in. The peninsula countertop had a slight overhang but not enough to provide comfortable seating on a stool.

The original lighting plan consisted of one overhead fixture in the center of the room and one fixture over the sink.

A drop-down decorative soffit over the peninsula created a visual barrier in the middle of the space.

Soffits above the cabinets limited storage capacity in upper cabinetry.

Kitchen After Reno

This kitchen is now a bright and sunny space, even on the cloudiest winter days. And the new layout makes the entire room function with ease of circulation and movement.

We replaced the existing peninsula with an island complete with a naturally anti-microbial wood butcher block countertop.

Additional perimeter cabinets along the right hand wall provide extra counter space.

Rounded display shelves framing the window pay homage to the home’s design and offer a beautiful update on the theme.

A farm sink is the perfect blend of modern convenience and retro style. The lower profile will also work well for younger children.

Details Matter

Color is definitely the star of the show in this kitchen. Contrasting colors on upper and lower cabinets provide interest.

Full extension soft-close drawers and pull-out pantry shelves offer the maximum in kitchen convenience.

The Fenix® cabinet line used throughout provides an innovative and stylish matte finish, featuring nanotechnology for extreme durability.

–Thermal healing of micro scratches

–Anti-fingerprint

–Soft touch

–Enhanced anti-bacterial properties

–Resistance to dry heat

–High resistance to acid solvents and household agents

Nook Area before design/remodel

This view shows the opposite end of the original kitchen, facing the wall shared with the formal dining room.

A single 2’6” door separated the kitchen from the dining room.

An ironing board closet took up much of the available wall space, forcing the nook table into the tight corner on the left.

Fresh fruit was stored on the table because there was no open shelving in the kitchen.

Nook Area after design/remodel

A custom banquette makes the most of this sunny corner. The custom cushions were fashioned using designer-specified fabric that repeats the colors of the walls, floor, cabinets, and countertops.

Deep pull-out drawers in the banquette seat with unobtrusive easy-pull hardware neatly store books, art & office supplies, and an occasional toy.

As the toddlers get older, this corner will be the perfect place to do homework while being near Mom and Dad.

Pantry Before design/remodel

This pantry area adjoining the dining room door at the end of the nook had space-wasting soffits and a unimaginative layout.

It also lacked open storage for fresh produce, one of the homeowners’ most ardent requests.

Pantry After design/remodel

The new pantry cabinets boast wire baskets to store CSA deliveries of fresh produce.

Full-extension drawers separate upper and lower doors and are a handy location for kitchen utensils.

Behind the large cabinet doors are adjustable shelves to conveniently house a variety of small kitchen appliances.

 

Cabinets & Refrigerator Area Before design/remodel

An existing closet area performed a lot of roles including family laundry hamper and dog food container. The family wished to retain those functions for convenience. A laundry chute connected to the upstairs hallway occupied a good portion of the closet. As built, the existing soffits limited available storage and the cabinet above the refrigerator was almost impossible to access.

Cabinets & Refrigerator Area After design/remodel

We removed the soffits and installed full-depth cabinets to the side and over the top of the new refrigerator.

The challenge was to modify the new cabinets to accommodate existing plumbing pipes, metal laundry chute and laundry basket, while leaving room for essential dog food storage.

A generous number of recessed lights and undercabinet lights now flood the entire room with brightness.

Desk Area Before design/remodel

An odd little ‘desk’ area had little use other than to catch clutter and did not contribute to the overall functionality of the kitchen.

Our team helped the homeowners re-imagine how this space could be transformed to its highest and best use.

Desk area After design/remodel

We re-worked the desk area to include new double ovens and storage cabinets. The space now functions as part of the kitchen instead of being an ignored corner.  A ‘landing’ countertop adjacent to ovens provides convenience and safety when baking. Rounded decorative shelves repeat the shape, size, and color of the shelves by the sink. These were the only cabinets hand-crafted and painted on site.

Rounded molding was also hand-crafted to fit perfectly at the top of each rounded decorative shelf unit. Ann Sacks Savory Mosaic tile with Warm Grey Mapei grout delivers classic lines and colors in the full height backsplash.

For Little Cooks

The custom built island is slightly shorter than the perimeter countertops in anticipation of the day the children will be helping with kitchen activities. Baking Christmas cookies will be a delight for them!

The countertop is naturally anti-microbial side-grain Western Maple. The island cabinet paint color repeats the color of the perimeter lower cabinets.

A Cozy Family Corner

Homeowners purchased a table for the nook but it didn’t work with the space. Our Lead Carpenter took the table, removed the table top, fabricated a new custom top, then affixed it to the base from their table. The laminate and contrasting edge band colors complement the rest of the kitchen perfectly.

We upholstered new banquette seating with fabric that picks up the paint, cabinet, and floor colors.

Fantastic Flooring

Forbo Marmoleum flooring superbly meets the homeowners’ criteria for sustainability, easy-maintenance, and color by using Red Copper, Lime, Silver Shadow, and Volcanic Ash in a classic, timeless pattern. It also fulfills the need for anti-microbial, eco-friendly materials.

To attain the intentional, vintage pattern, each piece of flooring was painstakingly hand-cut from a roll and installed according to our designer’s specifications. The non-skid surface enhances the safety of a room that, with children, can often turn into a ‘wet zone’.

Are You Ready to Rock Your Kitchen?

Whatever your style, from traditional,  contemporary, or bright and colorful, we are ready to help you achieve your own kitchen bliss. Give us a call today to schedule your free in-home consultation!

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *